Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsedou Státní dumy se zřejmě stane Volodin

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Novým předsedou Státní dumy, tedy dolní komory ruského parlamentu, by se mohl stát Vjačeslava Volodina. Do funkce ho dnes navrhl prezident Vladimir Putin.

Putinův vicekancléř Volodin by měl vystřídat Sergeje Naryškina, kterého prezident ve čtvrtek jmenoval šéfem civilní zahraniční rozvědky SVR. Návrh podléhá souhlasu poslanců.

V nedělním parlamentních vplbách dle očekávání zvítězila vládní strana Jednotné Rusko. Ta si zajistila v dolní komoře parlamentu ústavní většinu, když získala 343 ze 450 mandátů.

Volodin je podle agentury Reuters jedním z nejvlivnějších ruských politiků, ačkoli se doposud držel spíše v ústraní. V uplynulých pěti letech údajně určoval domácí politiku Kremlu, včetně zákonů, které zavedly tvrdé tresty za účast v nepovolených protestech a uvalily nová omezení na nevládní organizace.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy