Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy si jezdí do Calais užít s migranty, píše prestižní deník

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Calais – Dobrovolníci, kteří pomáhají táboře v Calais, byli nařčeni z toho, že sexuálně zneužívají uprchlíky, dokonce i ty nezletilé. Píše o tom britský deník The Independent. Tato zpráva vyvolala hněv mezi charitativními pracovníky, kteří v nechvalně proslulé „džungli“ pracují.

List uvádí, že odhalil vážný spor mezi některými neplacenými charitativními pracovníky v táboře v Calais. Někteří totiž údajně udržují sexuální vztahy s obyvateli tábora. Tato skupina se hájí tím, že je přirozené, že se mezi nimi a migranty vyvinuly vztahy, zatímco další tvrdí, že takové chování porušuje všechny běžné etické kodexy.

Představitelé charitativních organizací přiznávají, že se v oblasti vyskytuje vážný problém, který se týká bezohledného chování mužských i ženských pracovníků. Kvůli podmínkám na místě je podle nich však těžké v Džungli udržovat „univerzální humanitární normy".

Záležitost vyšla najevo poté, co se na sociálních sítích objevila pikantní diskuse mezi dobrovolníky, která byla později odstraněna kvůli obavám, že by tyto informace mohly vidět i novináři. List The Independent však pořídil kopie konverzace před tím, než byla odstraněna.

Kauzu rozpoutal muž, jehož jméno novináři nezveřejnili. „Slyšel jsem o chlapci, který je podle všeho ještě nezletilý a který má sex s dobrovolníky. Taky jsem slyšel příběhy lidí, kteří v Džungli hledají prostitutky. Slyšel jsem o dobrovolnících, kteří mají sex s více partnery v jeden den, a další den v tom pokračují," napsal muž s tím, že to není zdaleka vše, co se povídá.

Dobrovolník dodal, že pohlavní styk je pro uprchlíky škodlivý, protože jsou „ve zcela nerovném postavení moci" a „zcela závislí na pomoci, která je jim dobrovolníky poskytována". Ve většině případů se má jednat o vztahy mezi mužskými uprchlíky a dobrovolnicemi. List dokonce uvádí, že existuje názor, že některé ženy pracují jako dobrovolnice právě jen kvůli sexu s migranty.

Ačkoliv někteří považují taková tvrzení za absurdní, odkazuje The Independent na výpovědi jiných dobrovolníků, kteří tuto praxi potvrzují. Jedna z dobrovolnic prý měla kvůli sexu s migranty tak špatnou pověst, že byla požádána, aby tábor opustila. Další dobrovolník pak dodal: „Příliš se to neliší od sexuální turistiky".

Ozývají se proto hlasy, že takový stav není udržitelný a že je nutné migranty přestěhovat do místa s přijatelnými podmínkami. Mezinárodní organizace pomoc Save the Children návaznosti na obvinění vyjádřila znepokojení nad nedostatkem dohledu v Calais. Protože však nejde o oficiální tábor pro migranty, v podstatě není možné z něj dobrovolníky, kteří tam jezdí kvůli sexu, vykázat pryč.

Témata:  uprchlíci Francie sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy