Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea má v plánu zabít Kim Čong-una

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Soul - Sankce OSN vůči severokorejskému režimu se míjejí účinkem, KLDR stále zdokonaluje své zbraně a provádí testy. Obavy má především Jižní Korea, která má proto v záloze plán na vraždu diktátora Kim čong-una. Uvedla to dnes americká stanice CNN.

Skutečnost, že Soul je připraven na podobný scénář, tento týden před jihokorejským parlamentem potvrdil ministr obrany Han Min-ku. "Jižní Korea má kompletní představu i plán, jak použít přesně zacílené rakety proti (vojenským) zařízením nepřítele, a také jak eliminovat vedení země," prohlásil ministr.

Spekulace o tom, že má Jižní Korea přichystané podobné plány, zaznívaly již dlouho, ale jednoznačné potvrzení z úst ministra je považováno za překvapivé.

Jižní Korea zesílila svou rétoriku proti severokorejskému vedení od 9. září, kdy KLDR provedla úspěšnou zkoušku jaderné hlavice. Rada bezpečnosti OSN jadernou zkoušku ostře odsoudila. Zároveň slíbila přípravu zavazující rezoluce k této události. Spojené státy, Francie a Británie, které jsou stálými členy rady s právem veta, daly najevo, že budou prosazovat nové sankce proti severokorejskému režimu.

Mluvčí severokorejského ministra zahraničí, jehož citovala severokorejská agentury KCNA, řekl, že "to, jak Obamova skupina hovoří a usiluje o zavedení sankcí, je velmi směšné". Mluvčí také prohlásil, že USA musejí KLDR začít považovat za jaderně vyzbrojený stát. Tento týden KLDR testovala nový typ výkonného raketového motoru.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy