Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje mezi uprchlíky rostou: Na Chiosu se střetli Alžířané a Syřané

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Atény - Na řeckém ostrově Chios v noci na dnešek vypukly potyčky mezi uprchlíky, čtyři lidé jsou zraněni. Policie zatkla 13 nejagresivnějších běženců, které nyní čeká vyhoštění ze země.

Chios je jedním z několika ostrovů na východě Egejského moře, kam se dostávají uprchlíci mířící přes Turecko do Evropy. Řecké úřady s pomocí Evropské unie pro ně zřídily přijímací tábory, kde mají čekat na vyřízení žádostí o azyl.

V uprchlickém táboře Suda se pustili do bitky Alžířané se Syřany. Výtržníci byli vyzbrojení tyčemi a házeli po sobě kamení. Situaci částečně zklidnil až zásah policie, ale mnohé rodiny požádaly v obavách z dalších nepokojů o přemístění jejich vysokokapacitních stanů blíže k městu.

Mezi běženci vládne řevnivost kvůli tomu, kdo má větší šanci na azyl. Prakticky jen Syřané mají naději, protože severoafrické země pokládá EU za bezpečné. Obyvatelé těchto zemí se obávají nejvíce toho, že budou vráceni zpět do Turecka, odkud se dostali na člunech s pomocí převaděčů.

Místní obyvatelé jsou zase nervózní z jejich přítomnosti, kterou provází hlavně nárůst drobné kriminality. Uprchlická krize také pokazila turistickou sezónu.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy