Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny v polské vládě: Premiérka Szydlová chce vyměnit ministry

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polská premiérka Beata Szydlová začíná být nespokojena s prací některých ministrů, chystá proto změny ve svém kabinetu. Mělo by k nim dojít příští týden.

Premiérka v dnešním rozhovoru s rozhlasovou stanicí Radio 1 uvedla, že nutné budou jak personální, tak systémové změny. Někteří ministři podle jejích slov "nepracovali, jak by měli". Poukázala přitom na to, že členové vlády měli při nástupu do funkcí za úkol přehodnotit fungování svých resortů.

Někteří na zefektivnění práce ministerstev podle ní skutečně zapracovali, jiní ale nikoli. "Někteří mají konzervativní přístup k činnosti svých ministerstev," konstatovala kriticky, aniž někoho z provinilých členů vlády jmenovala. Na druhé straně vyzdvihla práci ministryně rodiny, práce a sociální politiky Elžbiety Rafalské a ministra ve funkci předsedy stálého výboru ministerské rady Henryka Kowalczyka.

Premiérka už minulý týden ze svého kabinetu propustila ministra státního pokladu Dawida Jackiewicze, který podle ní již splnil úkol postupně ukončit činnost svého ministerstva. To by mělo být do konce roku zcela zrušeno.

Kromě toho na ni opozice tlačí, aby odvolala ministra obrany Antoniho Macierewicze, protože vyšlo najevo, že jeho náměstek - pětadvacetiletý Bartlomiej Misiewicz - byl členem dozorčích rad dvou státních společností, aniž k tomu měl patřičnou kvalifikaci.

Ve skutečnosti v Polsku tahá za mocenské nitky z pozadí předseda premiérčiny vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Analytici naznačují, že by jednoho dne mohla být vyměněna i Szydlová.

Témata:  Polsko Beata Szydlová

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy