Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa chce začít posílat uprchlíky zpět domů. Analytik varuje před problémem

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Evropa začíná uvažovat, jak se zbavit některých migrantů. Jednou z cest je podle některých hlasů navracení uprchlíků z Afghánistánu do těch částí země, které jsou považovány za bezpečné. Jenže podle Timora Sharana afghánského analytika organizace International Crisis Group pro prevenci konfliktů, to není tak snadné. Žádné rychlé řešení uprchlické krize podle něj totiž neexistuje a krátkozraká reakce by mohla být kontraproduktivní. Píše to v komentáři pro server Politico.

„Globální uprchlická krize dominuje politické agendě a Evropa se domnívá, že repatriace uprchlíků do údajně bezkonfliktních částí Afghánistánu je dobrý nápad. Rodina Basharpalů – otec (38) matka (37) a jejich čtyři děti - původně na začátku roku 2015 uprchla z Afghánistánu a dostala se do Norska. Minulý měsíc byla rodina deportována zpět do Afghánistánu. Když čekala na místní přesídlení, asi 100 metrů od jejich hostelu vybuchla bomba. Když jsem mluvil s Mirwaisem Basharpalem na začátku září, on a jeho rodina se opět chystali vydat na nebezpečnou a ilegální cestu do Evropy," píše v komentáři analytik.

Právě afghánští uprchlíci tvoří druhou největší skupinu migrantů v Evropě. V roce 2015 jich přišlo do Evropy přibližně 200 tisíc - méně než čtyři procenta ze 6 milionů afghánských uprchlíků po celém světě. Jenže Evropská unie, která se snaží s uprchlickou krizí bojovat, vypracovala plán na deportaci asi 80 tisíc Afghánců zpět do jejich rodné země. „Repatriace žadatelů o azyl a navrhované programy přesídlení vyvolávají velké morální i praktické otázky tváří v tvář pokračující nejistotě, omezeným ekonomickým příležitostem a neschopnosti afghánské vlády zvládat tak vysoké počty navrátilců," varuje Sharan.

Celosvětová komunita podle něj čelí dvěma problémům - hledá způsob, jak zastavit příliv uprchlíků, a jak vytvořit podmínky pro rodiny s dětmi, jako jsou Basharpalovi, aby se mohly bezpečně vrátit do svých domovů. „V případě afghánských uprchlíků je odpověď na oba problémy stejná - lepší zabezpečení. Loňský průzkum Asia Foundation naznačuje, že to, co pohání Afghánce při odchodu ze země, je strach z konfliktů," vysvětluje analytik.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu je podle něj velmi nestabilní. Provincie, které byly před několika lety považovány za bezpečné, jsou opět nebezpečné. Hlavní silnice mířící na sever od Kábulu byly jedny z nejbezpečnějších silnic v zemi, teď tu auta často napadá Taliban. Asistenční mise OSN ve své výroční zprávě o ochraně civilního obyvatelstva v ozbrojených konfliktech v Afghánistánu oznámila prudký nárůst počtu civilních obětí. Podle amerického ministerstva zahraničí je cestovaání do všech oblastí Afghánistánu nebezpečné. USA také varují, že v celé zemi operují extremisté napojení na Taliban, Islámský stát a příslušníky dalších ozbrojených opozičních skupin, píše analytik.

Mezi mladými lidmi je navíc obrovská nezaměstnanost a afghánský soukromý sektor je až příliš malý, aby dokázal zemi uživit. „Existují přesvědčivé důkazy o tom, že repatriace afghánských uprchlíků nefunguje. Navrátilci nemusejí nutně zůstat v Afghánistánu, jak ukazuje příklad rodiny Basharpalů. Jak mi Mirwais Basharpal řekl: 'Neexistuje žádná jistota. Mé děti strávily devět měsíců v Norsku a tři roky v Rusku. Nedokáží si tady zvyknout. Nemohu se vrátit do svého rodiště kvůli přítomnosti Islámského státu. Cítím se trapně, že musím svým příbuzným říct o naši deportaci'," shrnuje osud Afghánců Sharan.

Snaha o navracení uprchlíků do Afghánistánu nebo Sýrie pak podle něj bude nutně neúspěšná. Varuje, že neexistuje žádné rychlé řešení uprchlické krize v Afghánistánu či jinde, a že současné evropské snahy jsou proto kontraproduktivní. „Mezinárodní společenství musí uznat, že zmírnění utrpení není náhradou za předcházení takovými situacím. Řešení problému v Afghánistánu zahrnuje udržování dostatečné vojenské a finanční podpory, aby se zabránilo rychlejšímu zhoršení bezpečnostní a ekonomické situace. Navíc to dává rodinám, jako jsou Basharpalovi, důvěru v to, že země, ze které pochází, má naději," dodává analytik.

Témata:  uprchlíci Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy