Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Washington zveřejnil dojemné záběry syrského chlapce

Mimořádně dojemné video upozorňující na hrůzy války v Sýrii zveřejnil Bílý dům
Mimořádně dojemné video upozorňující na hrůzy války v Sýrii zveřejnil Bílý dům
Foto: YouTube

Washington - Mimořádně dojemné video upozorňující na hrůzy války v Sýrii zveřejnil Bílý dům a během několika hodin ho shlédly miliony lidí na celém světě. Malý Američan, chlapec jménem Alex, v něm čte svůj dopis prezidentu Obamovi. S dětskou naivitou prosí, aby mu prezident přivezl zraněného Omrana, který se stal symbolem dětských obětí války v Sýrii.

Před měsícem obletělo svět nesmírně smutné video pětiletého syrského chlapce Omrana Daqneeshe. Právě ho vytáhli z trosek domu v Allepu, který se zřítil po ruském náletu na město. Chlapec je zakrvácený, zaprášený, vyděšený a dezorientovaný - sedí v sanitce a snaží si setřít krev a prach z obličeje.

Srdcervoucí záběry se staly symbolem utrpení dětí a civilistů uprostřed války v Sýrii. Sílu tohoto obrazového sdělení podtrhl smutný fakt, že o tři dny později v nemocnici zemřel Omranův desetiletý bratr Ali. Podlehl vnitřnímu krvácení a zraněním ze stejného náletu.

Video s Omranem zasáhlo miliony lidí na světě. Jedním z těch, kdo ho viděli, byl i šestiletý Alex z New Yorku. Rozhodl se proto napsat dopis prezidentu Baracku Obamovi. Dopis se k prezidentovi skutečně dostal a Bílý dům se za chlapcem vydal, aby svůj dopis přečetl před kamerou. Záznam pak úřad zveřejnil.

Dopis malého chlapce měl díky Baracku Obamovi celosvětový dopad. Prezident ho vzal s sebou na summit OSN a tam ho světovým elitám přečetl. Alex v dopise prezidentovi vysvětluje, že by se jeho rodina stala i Omranovou rodinou, že by ho chtěl za bratra a slibuje, že mu dá své hračky, naučí ho "sčítat a odčítat", psát, jezdit na kole a seznámí ho s kamarády.

Alexova bezelstná přirozenost dojala nejen Bílý dům, prezidenta Obamu, ale i státníky na summitu OSN, od kterých malý chlapec sklidil velký potlesk. "Tohle psal šestiletý kluk. Učí nás tím lidskosti, kterou má malé dítě, které neumí být podezíravé a cynické, nemá strach z lidí kvůli jejich původu, vzhledu nebo jejich vyznání. Měli bychom být víc jako Alex," pronesl po přečtení dopisu Barck Obama ke světovým elitám.

Témata:  Bílý dům USA Sýrie Barack Obama

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy