Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přehled nejlepších univerzit na světě. České školy neuspěly

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Londýn - Prestižní britský akademický časopis Times Higher Education (THE) vydal aktualizovaný žebříček nelepších univerzit na světě. Na první místo se posunula Oxfordská univerzita, která po pěti letech vystřídala v čele Kalifornský technologický institut. Česko se ale v žebříčku propadlo.

Zatímco vloni se mezi 800 nejlepšími univerzity na světě umístila hned devítka českých vysokých škol, letos jich bylo už jen šest. Většina si navíc v žebříčku výrazně pohoršila. Největší propad zaznamenala Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Zatímco vloni se umístila na 301. až 350. místě, a z Českých univerzit byla hodnocena vůbec nejlépe, letos se nedostala ani mezi 800 nejlepších univerzit.

Nejlépe hodnocenou univerzitou v České republice je tak opět Univerzita Karlova (401. až 500. místo v pořadí). Do první osmistovky se dostalo ještě brněnské Vysoké učení technické, pražská Vysoká škola chemicko-technologická, České vysoké učení technické v Praze, brněnská Masarykova Univerzita a Univerzita Palackého v Olomouci.

Vedle Vysoké školy báňské vypadly z žebříčku také Univerzita Pardubice a Západočeská univerzita v Plzni. Kromě Univerzity Karlovy se všechny české vysoké školy v žebříčku posunuly níže.

První místo patří prestižní Oxfordské univerzitě ve Velké Británii. Ta odsunula na druhou příčku Kalifornský technologický institut (Caltech). Na dalších příčkách se ale téměř nic neměnilo. Další kalifornská škola, Stanfordova univerzita, obsadila třetí místo, čtvrtá skončila Univerzita v Cambridgi. První pětku uzavírá Massachusettský technologický institut (MIT).

Dvacet nejprestižnějších univerzit na světě:

1. Oxfordská univerzita (Velká Británie)2. Kalifornský technologický institut (USA)3. Stanfordova univerzita (USA)4. Univerzita v Cambridgi (Velká Británie)5. Massachusettský technologický institut (USA)6. Harvardova univerzita (USA)7. Princetonská univerzita (USA)8. Královská univerzita v Londýně (Velká Británie)9. Švýcarský federální technologický institut v Curychu (Švýcarsko)= 10. Kalifornská univerzita v Berkeley (USA)= 10. Chicagská univerzita (USA)12. Yaleova univerzita (USA)13. Pensylvánská univerzita (USA)14. Kalifornská univerzita v Los Angeles (USA)15. University College London (Velká Británie)16. Kolumbijská univerzita (USA)17. Univerzita Johna Hopkinse (USA)18. Dukeova univerzita (USA)19. Cornellova univerzita (USA)20. Severozápadní univerzita (USA)

Při sestavování žebříčku porovnává magazín THE kupříkladu počet publikací, které každoročně univerzita vydá, úroveň výzkumu, počet zahraničních studentů nebo to, kolik studentů připadá na jednoho akademika.

Témata:  školství vysoké školy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy