Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA o umístění protiraketové obrany v Koreji nehodlají vyjednávat

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Spojené státy nehodlají vyjednávat o plánovaném nasazení protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji v rámci rozprav o případném přijetí nových sankcí OSN proti Severní Koreji.

Ta podnikla nedávno pátou jadernou zkoušku. Washington je přesvědčen, že přísnější kroky nakonec budou dohodnuty, sdělil agentuře Reuters náměstek amerického ministra zahraničí pro Asii Daniel Russel.

Čína, která má v Radě bezpečnosti OSN právo veta, ale plán na umístění protiraketového systému THAAD ostře kritizuje a je zásadně proti. Na novinářský dotaz, zda o dohodě USA a Jižní Koreje o THAAD je ještě možné vyjednávat, Russel ale odpověděl: "Ne. Obě země se už rozhodly".

Šéf americké diplomacie John Kerry na setkání s představiteli zemí jihovýchodní Asie tento týden v New Yorku na okraj Valného shromáždění OSN řekl, že Spojené státy učiní vše nezbytné, aby ochránily své občany a splnily bezpečnostní závazky vůči svým spojencům.

Čína se k možnosti dalších sankcí zatím závazně nevyjádřila, i když americký prezident Barack Obama a čínský premiér Li Kche-čchiang se na pondělním jednání v New Yorku dohodli, že kvůli novému severokorejskému jadernému testu posílí spolupráci v Radě bezpečnosti OSN.

Témata:  USA Jižní Korea

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy