Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové nařízení: Odteď říkejte Czechia, nařídila komise

Czechia, zaregistrovaný název u OSN
Czechia, zaregistrovaný název u OSN
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn – Už letos v dubnu se politická reprezentace ČR včetně prezidenta Miloše Zemana či šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka shodla na jednoslovném mezinárodním názvu pro Českou republiku – Czechia. Svět, především ten anglofonní, si ale na změnu zvyká jen pomalu.

Je to patrné například ve Spojeném království, kde vladní Stálá komise pro zeměpisná jména až v pátek 23. září 2016 oficiálně vydala doporučení Britům, aby začali říkat „Czechia". Tato varianta je pokládána spíše za hovorovou a měla by se používat, pokud není nutné ve formálních situacích zvolit „The Czech Republic".

Jak připomíná list The Independent, „Czechia" je překlad slova „Česko". Podobně už tomu je v němčině (Tchechien) či francouzštině (Tchequie). V angličtině nelze pro označení českého státu použít „Czech", jelikož se gramaticky jedná o přídavné jméno.

Ne každý je z nového názvu nadšený. Panují obavy ze záměny s Čečenskem (což se s minulosti podařilo např. americké stanici CNN) nebo s čekou (angl. cheka), tedy první tajnou policií v SSSR. Výraz „Czechia" také sklidil kritiku od obyvatel Moravy a Slezka. S tím se však dá už jen těžko něco dělat, jelikož „Czechia" je zanesena do terminologie OSN.

O novém slově Britové čile diskutují na internetu. Některým by se líbilo „Bohemia", ačkoli je tento termín poněkud historizující a nereprezentuje celou ČR. Nicméně například pro Nizozemí se také používá výraz Holandsko, ačkoli jde ve skutečnosti o název pouze jednoho z nizozemských regionů.

Další z uživatelů internetu používá „Czecho", jakožto první část z „Czechoslovakia", zatímco jiní přiznávají, že dodnes říkají „Czechoslovakia". Jinému by se dobře vyslovovalo „Cesko", ostatní ovšem namítají, že to připomíná obchodní řetězec. V závěru diskuze se objevil příspěvek: „Czechia není problém, tento výraz používám už dávno."

Témata:  Česká republika Velká Británie jazyky

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy