Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikdy už nesmíme balkánskou trasu otevřít, tvrdí Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Vídeň - Balkánská migrační cesta musí zůstat jednou provždy uzavřená. Podle agentury APA to dnes řekl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Ten se ve Vídni účastní summitu evropských zemí, které jsou nejvíce zasaženy migrační krizí a které se nacházejí právě podél balkánské trasy.

Rakouský kancléř Christian Kern, který do Vídně pozval představitele deseti států a Evropské unie, označil za hlavní cíl schůzky rychlý pokrok v řešení migrační krize. Týká se to podle něj především oblasti ochrany vnějších hranic Evropské unie a poskytování pomoci zemím, v nichž migranti pobývají.

Tusk dnes také zdůraznil důležitost účinné kontroly vnějších hranic EU. Za zásadní podmínku dosažení tohoto záměru považuje úzkou spolupráci mezi partnerskými zeměmi západního Balkánu a Tureckem.

Jednání, které před polednem začalo v rakouské metropoli, se účastní kromě Kerna a Tuska i německá kancléřka Angela Merkelová a další šéfové či jiní zástupci vlád Albánie, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Makedonie, Rumunska, Řecka, Slovinska a Srbska.

Témata:  Donald Tusk uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy