Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledek dnešního summitu: Nový uprchlický tábor a udržení zavřené balkánské trasy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Balkánská migrační cesta musí zůstat trvale uzavřená a vnější hranice Evropské unie je potřeba lépe chránit. Takové jsou závěry dnešního summitu ve Vídni.

Sešli se na něm zástupci evropských zemí, které jsou nejvíce zasaženy migrační krizí a které leží právě podél balkánské trasy. Maďarský premiér Viktor Orbán navrhl, aby unie zřídila na pobřeží Libye velký uprchlický tábor, kde by byly s pomocí libyjské vlády vyřizovány všechny žádosti afrických uprchlíků o azyl. Žádný průlom ale schůzka nepřinesla.

"Musíme opět získat kontrolu nad vnější hranicí (EU)," uvedl hostitel summitu, rakouský kancléř Christian Kern. "My musíme rozhodovat o tom, kdo se do Evropy dostane, (nikoli pašeráci lidí)," dodal.

Důležitost účinné kontroly vnějších hranic EU zdůraznil také předseda Evropské rady Donald Tusk. Za zásadní podmínku dosažení tohoto záměru považuje úzkou spolupráci mezi partnerskými zeměmi západního Balkánu a Tureckem.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové dnes zástupci jednotlivých zemí hovořili také o nutnosti co nejrychleji uzavřít dohody o vracení uprchlíků s třetími zeměmi, především s africkými státy a dále s Pákistánem a s Afghánistánem. "Cílem je, aby ti, kteří nebudou moci zůstat z humanitárních důvodů, mohli být vraceni do svých domovských zemí," řekla Merkelová.

Kern i Merkelová přitom zdůraznili, že migrační krize se oproti loňskému roku zmírnila. Loni do Evropy dorazil asi milion migrantů, zatímco letos od začátku roku to podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je zatím asi 300.000 uprchlíků. Oba lídři také uvedli, že uvažují o posílení evropské pohraniční agentury Frontex. A to nejen na mořské hranici, ale také na vnitřních evropských hranicích, například mezi Řeckem a Makedonií.

Předseda maďarské vlády Orbán navrhl, aby EU zřídila v Libyi "gigantické uprchlické město". EU by podle něj zároveň měla přispět ke stabilitě v rozvrácené Libyi, jinak nebude možné navrhovaný tábor vytvořit. Do rozsáhlého zařízení by podle Orbánových představ Evropa vracela uprchlíky, kteří k jejím břehům dorazili ilegálně. Unie by také měla s novou libyjskou vládou rychle uzavřít dohodu o spolupráci, než se příští rok na jaře v plné síle obnoví nápor uprchlíků připlouvajících přes Středozemní moře. Rovněž by podle Orbána mělo být zrušeno zbrojní embargo OSN, kterému Libye čelí od roku 2011.

Témata:  uprchlíci EU Rakousko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy