Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Centrem Budapešti otřásla mohutná exploze, zranila dva policisty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: parlament.hu

Budapešť - Dva příslušníky policejní hlídky zranil v sobotu pozdě večer výbuch v centru Budapešti. Zda šlo o teroristický útok zatím není jasné.

Oznámili to dnes tamní vyšetřovatelé. Zatím ale podle nich není jasné, zda šlo o teroristický, nebo o kriminální čin. Dosud se spekulovalo, že výbuch byl následkem úniku plynu.

Výbuch nastal ve 22:30 v centru maďarské metropole ve čtvrti oblíbené pro noční život s množstvím barů a restaurací. Policie oblast kolem náměstí Oktogon bezprostředně po události uzavřela a evakuovala budovy v okolí místa exploze.

První nepotvrzené zprávy uváděly, že mohlo jít o výbuch unikajícího plynu. Policie dnes ráno uvedla, že exploze nastala v suterénu kancelářské budovy, která stojí na rušné křižovatce. Hořet po výbuchu nezačalo. Dnes kolem poledne ale vyšetřovatelé sdělili, že explodovala podomácku vyrobená nálož podobná trubkové bombě a že čin je vyšetřován jako pokus o mnohonásobnou vraždu.

Náčelník maďarské policie Károly Papp uvedl, že útok byl zjevně namířený proti policistům, kteří v dané oblasti běžně hlídkují. Dodal, že zatím nic nenaznačuje, že za útokem stojí nějaká zahraniční organizace. Výslovně ale takovouto možnost nevyloučil.

Policie identifikovala podezřelého, který se na místě nacházel před výbuchem, a požádala veřejnost o pomoc při pátrání po něm. Podle Pappa jde o mladíka ve věku 20 až 25 let, který měl modré džínsy a pokrývku hlavy. K národnosti podezřelého se Papp nevyjádřil.

"Považujeme to za útok namířený proti celé maďarské policii. Někdo se pokusil popravit mé příslušníky," citovala Pappa agentura AP. Papp nicméně neupřesnil, proč by terčem útoku měla být právě policie.

Témata:  Maďarsko výbuch

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.