Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová se postaví Trumpovi v první televizní debatě

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Hempstead (USA) - Americká veřejnost bude mít v pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SELČ) možnost sledovat první přímou konfrontaci prezidentských kandidátů Hillary Clintonové a Donalda Trumpa.

Jejich první televizní debata může mít podle většiny komentářů nepředvídatelný průběh: politická rutinérka Clintonová se střetne s nevyzpytatelným Trumpem.

Realitní magnát z New Yorku dal už předem najevo, že považuje debatu se svou soupeřkou za nefér, protože prý k němu moderátor nebude vstřícný. Diskusi na půdě soukromé Hofstrovy univerzity v Hempsteadu ve státě New York bude přitom řídit Lester Holt z televize NBC, který je členem Republikánské strany, za kterou Trump kandiduje. Podle Trumpa je to ovšem demokrat. "Je to celé falešný systém, všichni jsou tam demokrati, OK?" řekl televizi Fox News Trump, známý odtažitým vztahem k médiím. Nejraději by prý debatu absolvoval přímo, bez moderátora.

Clintonová se naopak bojí, že moderátor bude vůči Trumpovi shovívavější, protože miliardář je v podobných debatách nováčkem. Podle šéfky jejího komunikačního štábu Jennifer Palmieriové je to prý dokonce největší obava, kterou Clintonová v souvislosti s pondělní premiérou pociťuje.

Trumpova strategie v debatách, které budou celkem čtyři, je pro analytiky velkou neznámou. Výzvou bude nepochybně pro Clintonovou, protřelou politickou bojovnici, zvyklou ovšem na souboj konvenčními prostředky. Bývalá první dáma před debatou přerušila kampaň, aby se se svým týmem připravila na souboj s Trumpem. Do jaké míry její taktika kalkuluje s předpokládanou explozí emotivních a politicky nekorektních argumentů, zůstává otázkou.

Demokratická kandidátka je prý připravena na všechno, s čím její sok může přijít. Bude prý promlouvat maximálně jasně a neohroženě "tváří v tvář spílání a urážkám, sekýrování a fanatismu". Newyorské rozhlasové stanici WBLS řekla, že televizní debaty pokládá za "kontaktní sport". Zaměří se na kritiku Trumpových výroků o přistěhovalcích, muslimech, ženách a postižených.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová volby v USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy