Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indický premiér Módí obvinil Pákistán z vývozu terorismu

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Bombaj - Indický premiér Nárendra Módí obvinil v sobotu sousední Pákistán z vývozu terorismu a slíbil, že povede ve světě kampaň za jeho izolaci.

Módí ve vystoupení na setkání s představiteli své Indické lidové strany (BJP) připomněl útok ozbrojenců na indickou armádní základnu v Kašmíru, při němž minulou neděli zemřelo 18 vojáků a šlo o největší úder proti bezpečnostními silám v této sporné oblasti za 14 let.

"Pákistánský lid by se měl svých vůdců ptát, proč, jestliže obě země získaly svobodu zároveň, Indie vyváží software, kdežto Pákistán exportuje terorismus," citovala premiéra agentura Reuters.

Indie obvinila z nedělního útoku Pákistán a z vyvolávání násilností v indické části Kašmíru viní svého souseda už dlouho. Podle Dillí Pákistán vysílá do Kašmíru i do jiných částí země své diverzanty, aby tam páchali násilnosti a útoky. Pákistán obvinění popírá a říká, že Indie nemá pro svá tvrzení dostatečné důkazy.

"Indie se tváří v tvář hrozbě terorismu nikdy neskloní," prohlásil Módí. Někteří indičtí vojenští experti vyzvali po posledním útoku vládu k přeshraničním útokům na vojenské tábory v pákistánské části Kašmíru. Pákistán ale varoval před odvetou a rostoucí napětí v oblasti vyvolává velké obavy vzhledem k tomu, že obě země mají jaderné zbraně.

Témata:  Naréndra Módí Indie Pákistán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy