reklama

Vzájemné obviňování, alternativní pravdy

Kerry zmíněná slova pronesl poté, co američtí představitelé kvapně obvinili Rusko z pondělního útoku na humanitární konvoj na okraji Aleppa, nastiňuje odbornice. Připouští, že tato obvinění se zatím neprokázala, ale podle amerických představitelů jsou založená na přítomnosti ruských bojových letounů nad konvojem v době, kdy k útoku došlo.   

"Rusko odpovědělo způsobem, který koresponduje s tím, co se stalo standardním formátem, bez ohledu na to, zda je popírání pravdivé, či nikoliv," pokračuje Lainová.

Předně, mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vehementně popřel, že vzdušné síly Ruska či Sýrie provedly jakýkoliv úder proti konvoji OSN s humanitární pomocí, připomíná expertka. Dodává, že Rusko přirozeně nabídlo alternativní vysvětlení toho, k čemu došlo, založené na jeho vlastní analýze.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

Konašenkov tak prohlásil, že tragédie je přímým důsledkem vzplanutí nákladu, přičemž situaci spojil s podezřele načasovanou ofenzivou, kterou u Aleppa zahájili syrští protivládní povstalci, vysvětluje Lainová.  

"Ruské ministerstvo obrany přirozeně také našlo jistou odvetnou tezi a obvinilo Spojené státy tvrzením, že na místě se v té době nacházel bezpilotní letoun Preator Američany vedené koalice," pokračuje expertka. Konstatuje, že Rusko nakonec incident přirovnalo k "tragickým událostem" z minulé soboty, kdy letecký útok v režii Spojených států pozabíjel vojáky syrského režimu.     

Jak Lainová zdůrazňuje, Spojené státy přiznaly, že k útoku skutečně došlo, avšak tvrdí, že se jednalo o omyl, přičemž cílem letounů měli být bojovníci extremistické organizace Islámský stát.

Americký úder byl s ohledem na klid zbraní špatně načasován a není pochyb, že Rusko je skeptické ohledně vysvětlení, že Spojené státy nezasáhly proti syrským sílám úmyslně, připouští odbornice. Deklaruje, že Washington nicméně alespoň přiznal, že k útoku došlo.

Asad není pro Rusko problém. Zatím

"Co nám tedy tato nešťastná série událostí říká o americko-ruských vztazích v syrské občanské válce?" pokládá klíčovou otázku Lainová.

Ve spojitosti s útokem na humanitární konvoj Spojené státy činí Rusko mnohem více zodpovědné za kontrolu vládních sil syrského prezidenta Bašára Asada, domnívá se odbornice. Tím se podle jejího názoru Washington dopouští přeceňování ruského vlivu, vzhledem k Asadově vůli zůstat u moci, což je zásadní problematický bod pro jakékoliv vyřešení konfliktu.    

Kerry tvrdí, že Asad nemá na klidu zbraní zájem, poukazuje expertka s tím, že pokud by si někdo myslel opak, šlo by o překvapení. "Zastavení bojů a přechod k politické transformaci (země) jde proti Asadovu cíli," uvádí Lainová. Podotýká, že syrský prezident opakovaně tvrdí, že bude bojovat, dokud válku nevyhraje.   

V současnosti se dá předpokládat, že ruskou prioritou je držet Asada u moci, soudí odbornice. Dodává, že byť je pravděpodobné, že existují faktické limity ruského vlivu na syrského vládce, je zde mnoho cílů, kterých autoritářský prezident pomáhá Rusku dosáhnout.    

Rusko se nemusí ani tak zajímat o to, co se právě děje, dokud mu Asad umožní být klíčovým hráčem v syrském konfliktu, spekuluje Lainová. Dodává, že po dobu, kdy Spojené státy budou ochotné spolupracovat s Moskvou na řešení syrské války na základě ruských vztahů s režimem v Damašku, bude posilována i role Ruska coby zásadního mezinárodního aktéra.  

"Rusko má stále zájem na protiteroristické operaci, jak naznačila dohoda uzavřená se Spojenými státy," konstatuje odbornice. Svůj komentář uzavírá tvrzením, že Asad se bude muset stát výraznou překážkou pro naplňování ruských cílů, aby se Kreml rozhodl zkrotit ho silou, či ho dokonce vyměnit.