reklama

V jedné z posledních nemocnic, které tam ještě fungují, ukládají zdravotníci kvůli nedostatku lůžek raněné i na zem. Dva zhruba třicetiletí muži právě zemřeli.

"Zranění nám umírají před očima a my nezmůžeme nic," říká lékař Ahmad. Chce, aby jeho totožnost i místo, kde se nemocnice nachází, zůstaly v utajení. Má obavy, že by se zařízení stalo terčem bombardování.

Kolem něj na zakrvavené zemi naříkají muži i děti bolestí. "Nemůžeme pro ně nic udělat, zejména pro ty, kteří byli zasaženi do hlavy. Chybějí nám krevní konzervy a infuze, potřebujeme dárce," řekl Ahmad zpravodaji agentury AFP.

Ve východním Halabu, který ovládají rebelové a na který už několik dní dopadají bomby a granáty, jsou už jen tři nebo čtyři nemocnice. Ty ale nemohou pojmout desítky obětí ofenzivy syrského režimu, který se snaží převzít nad povstaleckými čtvrtěmi kontrolu.

"Musíme provádět velké množství amputací, abychom je zachránili, jiné možnosti léčby nemáme," dodal Ahmad.

Na jedné z postelí sedí zraněný chlapec a potichu si prohlíží své zaprášené a zakrvácené ruce. Připomíná malého Umrána z fotografie, která v srpnu obletěla svět a na které je zraněný chlapec, jak po bombardování Halabu sedí v ambulantním křesle a čeká na ošetření. Když mu sestra otírá obličej, chlapec se bolestivě šklebí.

Právě přišel o svého bratra, několikaměsíčního kojence. Dům jeho rodiny ve čtvrti Bab al-Najráb byl zničen. "Byli jsme doma, když na naši ulici zrovna dopadla střela," vypráví jeho otec. "Polovina budovy se zřítila a naše miminko to zasáhlo do hlavy. Zemřelo na místě," vypráví a bojuje při tom s pláčem, když se dívá na zakryté tělíčko. Kvůli rozsáhlým poraněním hlavy nechtěl, aby to viděla jeho žena.