reklama

Na internetové stránce pro skupinové financování (crowdfunding) GoFundMe přispělo na repatriaci ostatků za jediný den téměř 500 lidí.

"Peníze, které se nám podaří vybrat, budou použity především na nákladný převoz těla do České republiky, zpět k jeho rodině. Za každou pomoc děkujeme," uvedla na webu zakladatelka sbírky. Kolem 14:00 SELČ už bylo na kontě téměř 12.000 liber (375.000 Kč).

Spolubydlící jednatřicetiletého Zdeňka M. britským médiím řekl, že počet finančních příspěvků svědčí o tom, kolik měl zavražděný muž přátel. "Jsme rádi, že se tolik vybralo, přispělo opravdu mnoho lidí. Měl hodně kamarádů," dodal.

 "Byl to skvělý muž s velkými sny a velkým srdcem. Zasloužil si žít," napsala na stránce GoFundMe jedna z přispěvatelek.

Podle webu Evening Standard žil Zdeněk v Anglii celých 10 let. Pracoval jako manažer pro cateringovou firmu Harbour & Jones. Život v Anglii a v Londýně podle přátel miloval. Ve středu jej ale zavraždili tři mladí muži, se kterými se krátce předtím pohádal v restauraci rychlého občerstvení v londýnské čtvrti Poplar.

Policisté v sobotu potvrdili zadržení tří mužů, kterým je 16, 19 a 29. Stále ale hledají další svědky, kteří hádku mužů nebo následný útok viděli. Podle informací od přátel zavražděného muže jej útočníci zákeřně napadli zezadu a umlátili jej železným řetězem.