Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete mír? Zastavte údery na Halab, vyzvali rebelové

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ammán/Washington - Hlavní syrské povstalecké skupiny dnes oznámily, že kvůli eskalaci syrsko-ruského bombardování Halabu jsou jakékoli snahy o oživení mírového procesu v Sýrii zbytečné.

Mírové rozhovory mohou podle nich pokračovat, až útoky na město Halab ustanou a budou zahájeny dodávky humanitární pomoci pod záštitou OSN. Z prohlášení, které podepsali zástupci více než 30 povstaleckých skupin, dnes citovala agentura Reuters.

Letecké údery na části města Halab ovládané rebely, při nichž zahynuly desítky lidí, jsou podle dokumentu "bezprecedentní". Moskva se na mírovém procesu podílet nemůže, "protože byla partnerem (syrského) režimu při jeho zločinech proti (syrskému) lidu," píše se v dokumentu.

Ministři zahraničí několika evropských zemí a USA v sobotu ve společném prohlášení uvedli, že obnovení příměří v Sýrii záleží výhradně na Rusku. V poměrně ostře formulovaném textu podle agentury AFP varují Moskvu, že jejich "trpělivost není nekonečná".

Komuniké podepsali ministři z Francie, Německa, Itálie, Británie, USA a šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy