Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie se pustila do Ruska: Přestaňte s útoky v Sýrii, nikam to nevede

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Paříž - Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault dnes vyzval Rusko a Írán, aby v syrské občanské válce ukončily svou dosavadní strategii, která podle něj nikam nevede.

Zároveň je varoval, že kvůli bombardování severosyrského města Halab mohou být spolupachateli válečných zločinů.

Město intenzivně bombardují letadla režimu prezidenta Bašára Asada právě za podpory Ruska a Íránu. Ayrault se tak vyjádřil před dnešním zasedáním Rady bezpečnosti OSN, která se má nejnovější situací v Sýrii zabývat.

"Režim Bašára Asada se jednoznačně rozhodl pro vojenskou eskalaci, když každý ví, že v Sýrii nebude jiné než politické řešení konfliktu. Proto apeluji na jeho podporovatele, Rusko a Írán, aby se vzpamatovaly, prokázaly zodpovědnost a ustaly v této strategii, která vede do slepé uličky. Jinak budou Rusko a Írán spolupachateli válečných zločinů spáchaných v Halabu," uvedl Ayrault v prohlášení, které zveřejnilo francouzské ministerstvo zahraničí.

Témata:  Francie ruské angažmá v Sýrii Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy