Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ rázně: Příměří v Sýrii musí zajistit Rusko

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Damašek - Západní státy naléhají na Rusko, aby zajistilo obnovení příměří v Sýrii. V zemi se rozhořely tvrdé boje o město Halab, které leží na severu země a nad kterým získaly přechodně kontrolu vládní síly.

Ministři zahraničí několika evropských zemí a USA zároveň Moskvu varovali, že jejich trpělivost je u konce. Hlavní syrské povstalecké skupiny oznámily, že kvůli eskalaci násilí jsou jakékoliv snahy o oživení mírového procesu v Sýrii zbytečné.

Západ, stejně jako 30 syrských povstaleckých skupin požaduje, aby Rusko přimělo režim syrského prezidenta Bašára Asada zastavit násilnosti, umožnit volný přístup pro humanitární organizace a vytvořit nezbytné podmínky pro zahájení rozhovorů pod záštitou OSN o politickém přechodu v Sýrii. Rusko, a také Írán, stojí v syrské občanské válce na straně Asadova režimu.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ale obnovení klidu zbraní závisí na všech stranách konfliktu, nikoli pouze na "jednostranných ústupcích Ruska". O situaci v Sýrii dnes jedná Rada bezpečnosti OSN, v níž má Rusko právo veta. O schůzku podle diplomatů požádaly Spojené státy, Británie a Francie.

Témata:  Sýrie Rusko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy