Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změní se hranice Schengenu? Orbán vymyslel další plán

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vídeň - Maďarský premiér Viktor Orbán na summitu o uprchlické krizi ve Vídni zopakoval požadavek, aby bylo Řecko vyloučeno ze schengenského prostoru volného pohybu osob. Právě Řecko přitom slouží jako vstupní brána do Evropy pro statisíce migrantů.

Orbán se rovněž vyslovil pro vytvoření "nové obranné linie pro Evropu" v případě, že by se nepodařilo zajistit ochranu vnějších hranic Schengenu do konce tohoto roku. Informovala o tom agentura APA.

Zmíněná "linie" by se měla podle Orbána nacházet na makedonsko-řecké, srbsko-makedonské nebo maďarsko-srbské hranici a měla se uplatnit ve chvíli, kdy dojde k selhání březnové dohody o migrantech mezi EU a Tureckem.

Rakouský kancléř Christian Kern v této souvislosti zmínil, že dohoda s Tureckem je zatím úspěšná. Podle svých slov o podobné spolupráci vyjednává is Afghánistánem či africkými státy, jako jsou Mali, Niger, Egypt a Senegal.

Orbán rovněž tvrdí, že že "obranná linie" by měla chránit také Itálii, která je vystavena přílivu nelegálních migrantů přes Středozemní moře. V této souvislosti navrhl vybudování "obrovského uprchlického města" na libyjském pobřeží, kde by mohly být umístěni všichni migranti z Evropy čekající na výsledky azylového řízení. 

Témata:  uprchlíci Viktor Orbán Schengen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy