Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii se rozpoutaly další obrovské boje. Co zemi čeká dál? Experti varují před fatálním nebezpečím

Sýrie
Sýrie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Týdenní klid zbraní, který pro Sýrii vyjednaly Spojené státy a Rusko, skončil minulé pondělí a snaha o jeho obnovení je zatím marná. V zemi se rozhořely tvrdé boje o východní část města Allepo, které je v rukou povstalců. Hlavní syrské povstalecké skupiny oznámily, že kvůli eskalaci násilí jsou jakékoliv snahy o oživení mírového procesu zbytečné. Server Foreign Policy (FP) však varuje, že toto dění velmi silně nahrává teroristickým skupinám.

Příměří v Sýrii netrvalo příliš dlouho - kolaps rozhovorů o příměří mezi Spojenými státy a Ruskem ovlivnil situaci přímo v Sýrii. V pátek Damašek tvrdě bombardoval čtvrti ovládané povstalci ve východním Aleppu ve snaze o znovudobytí rozděleného města, připomíná FP.

„Neúspěch Západu, který se snažil umlčet zbraně v rukou syrského prezidenta Bašára Asada, by mohl mít také zákeřnější efekt: sloučení hlavních povstaleckých skupin v Aleppu s Jabhat Fatah al-Sham (JFS), skupinou, která vychází z al-Káidy a která byla dříve známa jako fronta an-Nusra," píše server.

„Vše, co se děje, dnes nutí všechny skupiny uvnitř Aleppa, aby se daly dohromady," varovala Bassma Kodmani, vysoce postavená členka syrské opozice, která patří k vyjednávají skupině. „To je smrtící směr pro každého."

Server poukazuje, že se tradiční povstalecké skupiny bránily snahám spojit se s JFS, protože se obávaly, že by tak byly vystaveny americkým náletům. „A pak 9. září Spojené státy a Rusko zprostředkovaly příměří, které mělo zastavit útoky barelovými bombami ze srtany režimu Bašáda Asada, a poskytnout tolik potřebnou pomoc obleženým oblastem kontrolovaných povstalci – alespoň do doby, dokud se rebelové jednoznačně oddělují od tvrdé linie islamistů," vysvětluje server.

Jenže ve čtvrtek se Washingtonu a Moskvě během toho, co zvláštního vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura nazval „dlouhým, bolestivým, obtížným setkáním plným zklamání", nepodařilo najít způsob, jak oživit krátce trvající příměří

Schůzka mezinárodní skupiny pro podporu Sýrie, která zahrnuje Spojené státy, Rusko, Saúdskou Arábii, Turecko, Írán a několik dalších zemí, se konala okraj výročního Valného shromáždění Organizace spojených národů. Během jednání syrská vláda oznámila začátek nové vojenské operace ve východním Aleppu, což znemožnilo jakoukoliv možnost oživení dohody o příměří.

Vysoce postavený úředník OSN popsal setkání jako „diskutabilní" a řekl, že k obnovení příměří by bylo třeba „mimořádných opatření ze strany Ruska a režimu". „Míč je na straně Ruska, k nám se musí vrátit s nápady, které budou vážně míněné," varoval úředník. „Muselo by to být nad rámec těch věcí, se kterými byli ochotni souhlasit v minulosti," dodal.

Viditelně zklamaný ministr zahraničí John Kerry opustil shromáždění s tím, že se znovu setká s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, zároveň ale vyjádřil znepokojení nad zprávami o nové ofenzivě Asadova režimu.

Nyní je podle serveru příměří je oficiálně mrtvé a Asadův režim vede novou ofenzívu v Aleppu a odborníci na Sýrii říkají, že rebelové z hlavního proudu budou nuceni navázat bližší vojenské vazby s al-Káidou podporovanými islamisty, aby měly větší šanci proti Asadově armádě, varuje FP.

„Opoziční síly se s největší pravděpodobností od extremistických elementů neoddělí, ne pokud Washington nebude držet Rusko a Asada na uzdě," varují analytici.

„Z pohledu ozbrojené opozice proces ukončení válečného stavu nemůže pokračovat, aniž by nejprve nebylo dosaženo ochrany civilistů," řekl Nicholas Heras, expert na Sýrii z Centra pro novou americkou bezpečnost. „Amerikou podporované ozbrojené opoziční skupiny prostě nebudou přetrhávat vazby s extremistickými skupinami jako je Jabhat Fateh al-Sham a Ahrar al-Sham uvnitř povstaleckého hnutí, aniž by neměly zajištěn účinnější postup USA," dodal.

Kodmani, jejíž skupina se už dlouho snaží oddělit členy hlavního proudu opozice od islamistů, uvedla, že absence diplomatického pokroku ztěžuje práci politickému větvi syrské opozice a že tato opozice ztrácí u Syřanů důvěryhodnost. „Jsme tady jako umírněná opozice," řekla. „Pokud tato opozice neudělá nic pro lidi a umírněné skupiny na zemi, jaké jsou alternativy?" táže se.

Jakékoli další soudržnost mezi povstalci a tvrdou linií islamistů by mohla znamenat potíže ve snaze oživit dohodu o příměří, jakož i jakákoli další úsilí USA vyzbrojit syrské opoziční síly v boji proti Islámskému státu. Bylo by to také palivo pro dlouholeté stížnosti Moskvy, že Washington a jeho sunnitští spojenci selhali ve snaze oddělit legitimní členy syrské opozice od radikálních islamistických skupin.

V rozhovoru s agenturou AP ve čtvrtek Assad uvedl, že Spojené státy a jejich spojenci podporují radikály, které on nazýval „teroristy". „Američtí představitelé říkají něco v dopoledních hodinách a dělají pravý opak ve večerních hodinách," řekl. „Nemůžete brát je za slovo, abych byl upřímný. Nechceme poslouchat jejich prohlášení, my se o to nestaráme, my tomu nevěříme," dodal Asad.

Témata:  Sýrie USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy