Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump urazil Palestinu: Pohrdá mezinárodním právem, běsní vyjednavač

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Washington/Ramalláh - Republikánský kandidát na úřad prezidenta USA Donald Trump se včera sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a kromě jiného mu řekl, že uznává Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Tato slova pobouřila palestinského vyjednávače Saíba Irikáta.

Irikát k Trumpově výroku řekl, že je to "pohrdání mezinárodním právem a dlouhodobou dosavadní politikou USA".

Trumpova kampaň po jednání kandidáta s Netanjahuem oznámila, že Trump při setkání "uznal, že Jeruzalém je věčnou metropolí pro židovský národ více než 3000 let". Dále pak Trumpovi spolupracovníci uvedli, že USA v případě Trumpova prezidentství uznají Jeruzalém "za nedělitelnou metropoli Státu Izrael".

Izrael východní Jeruzalém obsadil za války v roce 1967 a později jej v rozporu s mezinárodní zákonem připojil ke zbytku Jeruzaléma a celé město pak označil za svou nedělitelnou metropoli.

Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu. Otázka statusu města patřila k nejobtížnějším v izraelsko-palestinských mírových rozhovorech. USA anexi východní časti neuznávají a své velvyslanectví mají podobně jako většina států v Tel Avivu.

Témata:  Donald Trump Palestina Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy