Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy organizaci FARC ze seznamu teroristických organizací nevyřadí

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Washington - Spojené státy zatím neškrtnou skupinu Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) ze svého seznamu teroristických organizací, přestože se s kolumbijskou vládou dohodla na ukončení vleklého konfliktu.

Podle agentury Reuters to dnes oznámil americký ministr zahraničí John Kerry, který by se měl zúčastnit slavnostního podpisu mírové dohody. Podle něj je třeba vyčkat na to, jakým způsobem budou povstalci ujednání s vládou naplňovat.

Podle Kerryho bude Washington sledovat postup mírového procesu v Kolumbii, než přehodnotí zařazení FARC na seznam teroristických organizací. "Jsme jasně připraveni rozhodnout se na základě skutečností, které získáme," řekl ministr novinářům během cesty do kolumbijské Cartageny, kde bude mírová dohoda podepsána.

Kerry také zdůraznil, že součástí dohody není propuštění někdejšího předáka FARC Simona Trinidada, který si v americké věznici odpykává šedesátiletý trest za únos tří zaměstnanců americké vlády v roce 2003.

Témata:  USA John Kerry FARC

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy