reklama

Zatím se na něm však všichni hlasující neshodli, napsala s odvoláním na diplomatické zdroje agentura Reuters. Další kolo hlasování je naplánováno na 5. října.

Guterres dnes získal 12 z 15 hlasů, proti jeho kandidatuře se postavili dva delegáti a jeden se hlasování zdržel. Výsledek bývalého portugalského premiéra se tak proti čtvrtému kolu hlasování na počátku září nezměnil.

Rakouský deník Die Presse ale s odvoláním na diplomatické zdroje uvádí, že Rusko je připraveno Guterrese vetovat. Moskva podle listu trvá na tom, aby se novým generálním tajemníkem OSN stal zástupce země z východní Evropy. Tento region, jehož součástí je i Rusko, dosud svého zástupce v čele světové organizace neměl. Nyní se za něj ucházejí o funkci generálního tajemníka dva zástupci, kteří jsou zatím v pořadí volby za Guterresem.

Na druhém místě nynějšího kola skončil bývalý srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić, pro něhož hlasovalo osm delegátů, šest bylo proti a jeden se zdržel. Třetí skončil šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák, kterého podpořilo osm delegátů a sedm bylo proti. Kandidáti na druhém a třetím místě si proti předchozímu kolu hlasování vyměnili pořadí a oba přišli o jednoho stoupence.