Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika se potýká s nárůstem násilných trestných činů

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Ve Spojených státech výrazně přibylo násilných trestných činů a zejména vražd. Podle agentury AP o tom dnes ve výroční zprávě informoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Podle zprávy byl ale loni i přes vzestup kriminality počet násilných trestných činů třetí nejnižší za posledních 20 let.

Podle aktuální bilance FBI připadalo loni na 100.000 obyvatel 373 násilných trestných činů. Proti roku 2014 to znamená zvýšení o 3,9 procenta. Míra kriminality nejrychleji rostla ve velkých městech.

Mimořádně rychlým tempem přibývalo vražd. Vyšetřovatelé loni zaznamenali 15.700 úmyslných usmrcení obětí, což je o 11 procent víc než v roce 2014. FBI přitom do statistiky nezahrnuje zabití, která lze u soudu ospravedlnit, tedy například v sebeobraně.

Témata:  USA násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy