Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko mění taktiku. V Donbasu počítá už jen s profesionály

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podepsal výnos o demobilizaci posledních branců a záložníků povolaných do armády během bojů s proruskými separatisty v Donbasu na východě země.

Podle hlavy státu jde o krok k armádě složené z profesionálních vojáků. Prezident ujišťuje, že další mobilizací neplánuje, ale to se může změnit, pokud se zhorší situace na frontě.

Porošenko slíbil, že do konce roku se domů vrátí všichni zmobilizovaní vojáci. Na frontě zůstanou pouze vojáci s profesionálním kontraktem. Branci, povolávání do armády k povinné službě, se už nebudou posílat do oblasti bojů. Současně poděkoval "hrdinným vojákům za přispění k obraně státu před ruskou agresí".

Konflikt v Donbasu si od svého vypuknutí v dubna 2014 podle odhadu OSN vyžádal více než 9600 mrtvých na obou stranách, včetně civilistů. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to popírá.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy