Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a Clintonová debatovali v televizi. Poté přišly útoky

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Hempstead (USA) - Včera se uskutečnila dlouho očekávaná debata kandidátů na post prezidenta USA. Republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová debatovali o mnoha tématech. Ačkoli si podle průzkumu Američané přáli klidnou a věcnou debatu, oba politici na sebe útočili.

První debatní blok byl věnován ekonomice. Clintonová, která působila velmi uvolněně, na adresu svého soupeře uvedla, že měl štěstí, když mu jeho bohatý otec kdysi poskytl úvěr ve výši 14 milionů dolarů. Trump je podle ní přesvědčený, že "čím více pomůžete bohatým, tím lépe se budeme mít my všichni." Dodala, že s tím nesouhlasí, a jako protiklad uvedla svého otce, který měl jen malý podnik.

Trump kontroval, že otec mu v 70. letech půjčil "malou částku", kterou on rozmnožil. Dál to ale nerozvedl a pustil se do kritiky Číny a Mexika, které podle něj berou USA pracovní místa. "NAFTA (Severoamerická zóna volného obchodu) je ta nejhorší dohoda, jaká byla kdy podepsána," uvedl Trump.

V debatě o ekonomice Clintonová Trumpa obvinila, že "žije ve své vlastní realitě". Trump, který během diskuse jako obchodník zdůrazňoval své managerské schopnosti, řekl, že Clintonová je "typická politička, žádná akce". Média si také všímají, že Trump během diskuse hojně popotahoval.

Podle Clintonové by měl také její soupeř zveřejnit své daňové přiznání. "To udělám, i když mi to právníci neradí, až ona zveřejní 33.000 e-mailů, které byly smazány," rýpl si Trump.

Ten také obvinil Clintonovou, že spolu s prezidentem Barackem Obamou před lety umožnili nástup Islámského státu (IS). "Libye, to byla další katastrofa," dodal.

Clintonová, která dříve působila jako ministryně zahraničí, uvedla, že proti radikálům z IS je třeba bojovat především zesílením činnosti tajných služeb. "Donald neustále uráží muslimy v zahraničí, muslimy doma, a to v době, kdy potřebujeme spolupracovat," řekla.

Podle Trumpa bude poražení IS složité, protože radikálové jsou rozptýlení v mnoha zemích. Moderátor debaty v této souvislosti připomněl, že Trump kdysi válku v Iráku podporoval. "To je mediální nesmysl, který vypustila (Clintonová)," kontroval Trump.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy