Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kerry se sešel s prezidentem Madurem, hovořili o ekonomice i právech

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Cartagena (Kolumbie) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro se v pondělí sešel v Kolumbii se šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym. Hovořili o ekonomice, politice, ale i lidských právech.

Spojené státy a Venezuela mají mezi sebou napjaté vztahy, před několika lety vzájemně odvolaly své velvyslance. Madurova vláda tvrdí, že země, která se potýká s velkými ekonomickými potížemi, je obětí "hospodářské války" podporované USA. Také pravidelně obviňuje Washington z plánování převratů.

Maduro se s Kerrym sešel po slavnostním podpisu mírové dohody mezi kolumbijskou vládou a Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC). Byla to jejich první oficiální schůzka od okamžiku, kdy Kerry usedl do křesla šéfa americké diplomacie, uvedla agentura Reuters.

"Kerry hovořil o našich obavách týkajících se ekonomických a politických problémů, které se dotýkají milionů Venezuelanů. Vyzval prezidenta Madura, aby konstruktivně pracoval na jejich řešení s opozičními vůdci," řekl Kerryho mluvčí John Kirby. Oba státníci se podle něj dohodli na pokračování bilaterálních schůzek v příštích měsících.

Témata:  John Kerry Nicolas Maduro Venezuela

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy