Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci otevřeně promluvili o krutostech v Maďarsku. A AI si podala Orbána

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán to ve svém chování k uprchlíkům přehání. Vyplývá to ze zprávy organizace Amnesty International (AI), o které informovala agentura DPA.

AI obviňuje Orbánovu vládu ze špatného zacházení s uprchlíky a z jejich několikaměsíčního bezdůvodného držení ve vazbě. Zpráva byla sestavena na základě výpovědí 143 svědků, zejména uprchlíků a migrantů, i ze šetření v Srbsku, Maďarsku a Rakousku.

AI tvrdí, že nový zákon umožňuje maďarským bezpečnostním složkám vracet lidi, kteří nelegálně vstoupili na území Maďarska, zpět do Srbska. Podle svědků ale přitom dochází k fyzickému napadání v podobě bití, kopání nebo útoků psů.

Uprchlíci, kteří se snažili použít jeden z mála legálních hraničních přechodů do Maďarska, museli často strávit dlouhé týdny v přeplněných táborech v Srbsku. Muži bez doprovodu byli podle AI bezdůvodně zadrženi na několik týdnů.

Závažnější je, že ani většina lidí s přiznaným statutem uprchlíka nemůže tábory opustit. Často přežívají v prostorách s nesnesitelnými hygienickými podmínkami a nedostatečnou lékařskou péčí. Podle AI za tím stojí cílená politika na odrazení uprchlíků.

Témata:  uprchlíci Maďarsko AI (Amnesty International) Viktor Orbán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy