Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Halabu propukly těžké boje, armáda proráží přístup k vládním čtvrtím

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Ve čtvrtích na jihozápadě Halabu propukly těžké boje mezi povstalci a syrskou armádou. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov pozval svého syrského kolegu na jednání do Moskvy.

Podle agentury Reuters se bojuje o část města, v níž je 1070 bytových domů. Leží v blízkosti části Ramúsa, kterou armáda ovládla začátkem září. Získání dalšího území na jihozápadě umožní režimním jednotkám rozšířit přístupové trasy do západního Halabu, který spadá pod vládní kontrolu.

Povstalci si původním proražením jižní trasy zajistili zásobování svých čtvrtí na východě města od spojenců v západní Sýrii.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov dnes oznámil, že Lavrov poslal svému syrskému protějšku Valídovi Mualimovi pozvánku k návštěvě Ruska. "Ministr Mualim má otevřenou pozvánku do Moskvy, je vždy vítán," sdělil Bogdanov.

Mualim tento týden v televizním rozhovoru řekl, že považuje nedávnou rusko-americkou dohodu o příměří v Sýrii stále za životaschopnou. Prohlásil ale, že USA nejsou schopny dosáhnout oddělení teroristů od ozbrojených povstaleckých skupin, jak je dohoda o příměří zavazuje, protože teroristé podle Mualima tvoří "páteř" těchto skupin. Rusko trvá na oddělení opozice, kterou podporuje Washington, od teroristů.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.