reklama

Rakouský týdeník Profil s odkazem na nedávno zveřejněnou studii uvádí, že místo toho, aby se lidé dostávali z chudoby a sociálního úpadku, mnoho těch, kteří pobírají dávky, sklouzává ještě více do problémů.

Server The Local s odvoláním na zpravodajský časopis píše, že hlavním faktorem pro zvýšení počtu dlouhodobých příjemců minimálního příjmu od státu jsou právě migranti.

Magazín informuje o velké studii Rakouského institutu pro ekonomický výzkum, kterou si nechalo vypracovat město Vídeň. Z výsledků vyplývá, že dvě třetiny příjemců byli závislí na sociálních dávkách pro dobu delší než 13 po sobě jdoucích měsíců. Pouze devět procent z nich se přitom dokázalo zapojit do pracovního procesu.

Prognóza pro rok 2017 navíc ukazuje, že ve srovnání s rokem 2014 – tedy s dobou před vypuknutím migrační krize - se zvýší výdaje nutné k vyplácení sociálních dávek o 35 procent. Bez nově příchozích migrantů by toto navýšení podle institutu bylo pouze 15 procent.

Rakouský list Krone přitom nedávno přinesl výpověď nejmenovaného úředníka z vídeňské kanceláře odboru sociálních věcí o tom, kolik berou migranti v zemi a dávkách. Úředník doslova mluvil o zneužívání dávek a o tom, že migrant, který přijel do země se ženou a pěti dětmi, dostane na dávkách asi 330 eur měsíčně (89 tisíc korun). Další rodina s 11 dětmi na dávkách a příspěvcích dostává dokonce 5500 eur (140 tisíc eur).

Kromě toho podle úředníka mají migranti i další výhody – a to včetně proplácení koupeného nábytku. Jak dodává server The Local, těmito praktikami se už zabývá nejen Vídeň, ale i politici po celé zemi, kteří otevírají debatu týkající se případné revize výplaty sociálních dávek.