Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik lidí v Německu jsou přistěhovalci? Nová statistika ukázala děsivá čísla

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německé úřady se rozhodly spočítat, kolik lidí žijících v této zemi má přistěhovalecký původ. S hrůzou zjistili, kořeny každého pátého Němce sahají do zahraničí.

Počet obyvatel Německa s přistěhovaleckým původem dosáhl loni rekordní výše. Podle agentury DPA do zahraničí sahají rodinné kořeny každé páté osoby, která žije v této západoevropské zemi.

Spolkový statistický úřad se sídlem ve Wiesbadenu zveřejnil zprávu, podle níž žilo v Německu v roce 2015 celkem 17,1 milionu osob se zahraničním původem. Oproti roku 2014 to představuje nárůst o 4,4 procenta. Do těchto údajů se navíc ještě nezapočítává 1,1 milionu přistěhovalců, kteří se do Německa dostali loni.

Z celkového počtu obyvatel Německa (více než 82 milionů) představovali občané s přistěhovaleckými kořeny 21 procent. Podle Spolkového statistického úřadu došlo k nárůstu v důsledku zvýšení imigrace do země s největší ekonomikou v Evropě.

Největší skupiny osob ze zahraničním původem v Německu tvoří přistěhovalci z Turecka, Polska a Ruské federace. Za osobu s přistěhovaleckým původem se podle definice institutu považuje obyvatel Německa v případě, že se sám nebo alespoň jeden z jeho rodičů nenarodil s německým občanstvím.

Nelichotivé statistiky přinesl také magazín Spiegel, který napsal, že od ledna do poloviny září německá policie zaznamenala 507 násilných útoků s rasistickým podtextem. To je skoro dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku.

Vysoký je i počet politicky motivovaných trestných činů namířených proti žadatelům o azyl a uprchlíkům. Jen letos jich bylo přes 1800, policie také zaznamenala 78 žhářských útoků ze strany pravicových extremistů.

Zvýšel se i počet pravicových extremistů, který za loňský rok stoupl z 21.000 na 22.600. Polovina z těchto extremistů je navíc podle německých úřadů připravena použít násilí.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.