Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko podle novinářů zfalšovalo důkazy o sestřelení MH17. Mají prý důkaz

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Zde na úlomcích letadala jsou vidět dirky po střepinách raketového systémmu BUK.
Foto: Dutch Safety Board

Moskva - Kdo sestřelil před dvěma lety v létě let Malaysia Airlines s označením MH17 zůstává stále záhadnou. Ve hře jsou jak separatisté, tak i Rusko, Ukrajina nebo dokonce Spojené státy, a všichni vzájemně obviňují sami sebe. Podle nejnovějšího vyšetřování ale Rusko důkazy o sestřelení letu zfalšovalo.

Investigativní novináři z Bellingcat se zaměřili na včerejší tiskovou konferenci ruského ministerstva obrany, na které mělo dojít k zásadnímu zvratu v důkazech o sestřelení malajsijského boeingu nad Ukrajinou před dvěma lety. Rusko totiž tvrdí, že Ukrajina zavedla vyšetřování na falešnou stopu.

Oficiální mluvčí ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov, uvedl, že "Ukrajina, která je členem společné vyšetřovací skupiny, se dnes otevřeně vyhýbá tomu, aby poskytla údaje, které má k dispozici, a manipuluje průběhem vyšetřování, které se ubírá po falešné stopě. Od protikladných údajů o částicích, které zasáhly letadlo, až po nesprávné určení typu střely, a tudíž i místa, odkud byla odpálena," řekl Konašenkov.

Podle vyšetřovatelů ale Moskva náhle změnila svou rétoriku a přiznala, že její tvrzení zveřejněné krátce po tragédii, včetně družicových snímků a pohybech odpalovacích zařízení Buk, byly falešné. Ruské ministerstvo obrany totiž v pondělí poskytlo nová radarová data, údajně předtím ztracená, která zachycují situaci nad Ukrajinou 17. července 2014, kdy došlo k sestřelení letu, v jehož troskách zahynulo 298 lidí.

Rusko popírá své informace

21. července 2014 ale přitom ruské ministerstvo obrany ukázalo grafiku, ve které tvrdilo že ruský systém řízení letového provozu zachytil letadlo ukrajinského letectva Su-25 pohybující se vzhůru směrem k Boeingu 777. Vzdálenost mezi letadly byla 3-5 kilometrů.

Moskva se rovněž uchýlila k tvrzení, že krátce poté, co se MH17 začal rozpadat, se na radaru v blízkosti malajsijského boeingu objevil objekt identifikovaný jako letadlo. Bellingcat ale tvrdí, že na pondělní tiskové konferenci tento příběh zcela změnila. Ministerstvo obrany uvedlo, že ve skutečnosti se u letadla nenacházel žádný jiný objekt. Tím Rusko potvrdilo předcházející práci vyšetřovatelů, kteří poukazovali na to, že v červenci 2014 vyrobili Rusové falešné svědectví.

Moskva také zveřejnila radarová data ukazující dráhu letu boeingu před tím, než byl sestřelen. "Tato letová dráha jednoznačně odporuje tvrzením ruského ministerstva obrany ze dne 21. července 2014, odhalená Bellingcat a jinými, že MH17 udělal významnou změnu kurzu krátce předtím, než byl sestřelen," tvrdí novináři.

"Je jasné, že 21. července 2014, jen několik dní poté, co bylo 298 lidí zabito na Ukrajině, ruské ministerstvo obrany představilo světu sérii jasně vyrobených důkazů a argumentů, což dokonce nyní i ruské ministerstvo obrany vlastním svědectvím dokázalo v tomto případě," dodali.

Sestřelila letadlo Ukrajina

Rusko přitom naznačuje, že za sestřelením letadla by mohly stát ukrajinské vládní síly. Tvrdí, že místo, které pokládá mezinárodní technická komise za místo odpálení rakety, „jednoznačně popírá informace z prvotní radiolokace". 

Velitel radiotechnických vojsk ruských VKS, generálmajor Andrej Koban, podotkl, že skutečnost, že Ukrajina dosud nezveřejnila informace z radiolokační stanice, umožňuje předpokládat, že se místo, odkud byla odpálena raketa v případě, že šlo o Buk, nacházelo na území kontrolovaném ukrajinskými ozbrojenými silami.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy