Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté budou za zničení památek pykat. První z nich dostal 9 let

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Haag - Islamista Ahmad Mahdí Faki dostal devět let vězení za zničení kulturních památek v Timbuktu. Verdikt dnes vynesl Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Žaloba požadovala trest až 30 let za mřížemi.

Faki je první člen radikální islámské skupiny, který stanul před ICC, a proces je také první, v němž byla osoba souzena za ničení kulturního dědictví.

Radikál patří ke skupině Ansar Dine, která je napojena na severoafrickou odnož Al-Káidy. V roce 2012 tako skupina po obsazení města Timbuktu začala ničit svatyně a hrobky uctívaných mužů. Zlikvidovala devět mauzoleí a vstupní bránu do mešity. Většina zničených památek pocházela ze 14. století. Islamisté je bořili, protože je považovali za svatokrádežné.

Soud ve zdůvodnění konstatoval, že Faki se osobně zúčastnil ničení pěti uvedených objektů; v ostatních případech je považován za spoluviníka.

Zničení památek, z nichž většina byla na seznamu kulturního dědictví UNESCO, má podle soudu tragický dopad pro místní obyvatelstvo, pro něž byla mauzolea místy modliteb, poutí a shromažďování. Rozsah škody je nedozírný.

Soud vzal při vyměřování trestu v úvahu, že Faki vinu doznal, že chápe důsledky svého chován a také že požádal své spoluobčany o odpuštění.

Témata:  ICC Mali Al-Káida

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy