Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje mezi Ázerbájdžánem a Arménií pokračují, střílí se z raket i tanků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Jereven - Přestřelky podél hranic Náhorního Karabachu pokračují, během víkendu bylo zabito nejméně 30 vojáků a tři civilisté. Z rozpoutání konfliktu se vzájemně obviňují Arménie a Ázerbajdžán.

Situace u Náhorního Karabachu se prudce vyostřila během noci z pátku na sobotu, kdy propukly boje s nasazením letectva, dělostřelectva a tanků.

V neděli pak ázerbájdžánské ministerstvo obrany ohlásilo jednostranné příměří, avšak intenzivní boje pokračovaly. Karabašské úřady uvedly, že jsou ochotny posoudit návrh na ukončení palby - avšak s tím, že dojde k návratu vojsk na dřívější pozice.

Arménie dnes uvedla, že během ranních potyček její vojáci zničili další tři ázerbájdžánské tanky, čímž prý celkový počet zničených obrněnců nepřítele stoupl na 17, jakož i dva vrtulníky. Karabašské úřady zase hlásily prudké ranní ostřelování frontové linie ázerbájdžánskými raketomety, houfnicemi a tanky.

Obě strany konfliktu tvrdí, že nepříteli způsobily těžké ztráty, zatímco samy utrpěly jen minimální škody.

Témata:  Náhorní Karabach Arménie Ázerbájdžán Ruská armáda

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy