Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI varuje: V USA roste počet násilných trestných činů

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Násilná kriminalita v USA se opět začíná zvyšovat, byť situace ještě není tak dramatická, jako tomu bylo v 90. letech minulého století.

Na 100.000 obyvatel připadlo loni 373 vražd, znásilnění a přepadení, zatímco v roce 2014 to bylo 362 případů.

"Největší nárůst připadá na americká velkoměsta. V roce 1996 ovšem registrovali vyšetřovatelé rekordní počet 637 násilných trestných činů na 100.000 obyvatel USA," uvedl Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Loni bylo v zemi spácháno 15.696 vražd, zatímco v předchozím roce jich bylo 14.164. Největší kriminalita je na americkém jihu, bezpečněji je podle FBI na západě, středozápadě a severovýchodě USA. Pokud jde o velké americké aglomerace, největší zločinnost vykazují segregovaná etnická ghetta a nejchudší čtvrti měst.

Bezpečnost Američanů byla jedním z témat pondělní televizní debaty Hillary Clintonové s Donaldem Trumpem. Ten vyzýval k zavedení "práva a pořádku". Bývalá první dáma namítla, že nelze jen pronášet slova o právu a pořádku. "Potřebujeme přijít s nějakým plánem," zdůraznila.

Témata:  USA kriminalita FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy