Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský exprezident Ahmadínežád příští rok kandidovat nebude

Mahmúd Ahmadínežád
Mahmúd Ahmadínežád
Foto: The Washington Post

Teherán - Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nebude kandidovat v příštích prezidentských volbách, které se konají v květnu 2017.

Oznámil to dnes sám Ahmadínežád. Vyhověl tak přání duchovního vůdce Íránu ajatolláha Alího Chameneího, který varoval, že exprezidentova kandidatura by mohla přispět k rozdělení země.

"Abych vyhověl záměrům vůdce revoluce, nemám v plánu účastnit se příští rok voleb," uvedl Ahmadínežád. Bývalý íránský prezident se až do nynějška nijak nevyjadřoval na téma, zda hodlá kandidovat.

V minulých měsících ale vystoupil s několika projevy a spekulovalo se, že se chce do voleb zapojit. Ahmadínežádovo oznámení znamená, že současný umírněný vůdce Hasan Rúhání přišel o jednoho ze svých hlavních soupeřů.

Ahmadínežád byl prezidentem v letech 2005 až 2013. Patří ke konzervativnímu křídlu v Íránu a na Západě nechvalně proslul zejména kontroverzními výroky o Izraeli i zpochybňováním holokaustu.

Témata:  Írán Mahmúd Ahmadínežád volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy