reklama

Uvedl to dnes liberální list Gazeta Wyborcza. "Nečekaly jsme takovou odezvu, nikdo to nečekal. Zaplavily nás ohlasy na naši výzvu," uvedla jedna z organizátorek protestu "proti odebírání práv ženám" Marta Lempartová. Na facebooku již 33.000 Polek přislíbilo, že se zapojí, a neustále přibývají další. Akci podpořili i někteří zaměstnavatelé či zaměstnavatelky.

Polek je ovšem bezmála 20 milionů. Stávka má být reakcí na rozhodnutí polských poslanců, kteří minuý týden v prvním čtení podpořili naprostý zákaz umělého ukončení těhotenství v poměru 267 ku 154 hlasům. Vzhledem k převaze konzervativců v obou komorách parlamentu se zdá být definitivní přijetí kontroverzního zákona už jen otázkou času.

"V pondělí 3. října nepůjdeme do práce či do školy. Vezmeme si dovolenou, volno kvůli péči o dítě, neplacené volno nebo využijeme jakoukoliv jinou legální možnost, včetně darování krve," nabádají organizátorky a vybízejí k pořádání protestů a happeningů, například v podobě procházek po korze v černém oblečení. Protesty se mají konat v padesátce měst.