Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi explozí v Budapešti a migrací není souvislost, tvrdí Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes připustil, že neexistuje žádná známka svědčící o souvislosti mezi migrační krizí a výbuchem nastražené nálože, který v sobotu večer v centru Budapešti vážně zranil dva policisty.

"Nejsme schopni to vyloučit, ale nyní tomu nic nenasvědčuje, což je uklidňující," řekl Orbán, jehož vláda útočí na migranty a spojuje je s terorismem. "Ať už byly motivy pachatele jakékoliv, byl to ohavný čin. Nařídil jsem ministrovi vnitra jej dopadnout a dostat z něj, co udělal a proč," dodal premiér v televizi.

Výbuch zasáhl policejní hlídku: třiadvacetiletá policistka se ocitla v ohrožení života, těžce zraněn byl i její šestadvacetiletý kolega. Dosud není jasné, zda terčem útoku byla právě tato hlídka, anebo policie jako celek.

Náčelník maďarské policie Károly Papp ještě v neděli vyzval veřejnost, aby pomohla při pátrání po podezřelém mladíkovi ve věku 20 až 25 let a vysokém asi 170 centimetrů. Mezitím policie zveřejnila záznam z pouličních kamer i fotografie podezřelého. Za informace vedoucí k dopadení vypsala odměnu ve výši 10 milionů forintů (asi 880.000 Kč).

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy