reklama

Mezinárodní humanitární organizace dnes zveřejnila vyšetřovací zprávy o útocích a vyzvala k "okamžitým změnám v chování arabské koalice... aby byla zajištěna bezpečnost lékařského personálu, pacientů, majetku i infrastruktury". Informovala o tom agentura AFP.

Při náletu z 15. srpna byla zasažena nemocnice ve městě Abs v provincii Hadždža ovládané povstalci. Šlo již o pátý a dosud nejkrvavější útok na jemenské zdravotnické zařízení podporované MSF. Při leteckém úderu zahynulo 19 lidí a dalších 24 osob utrpělo zranění. Druhý útok zasáhl loni 2. prosince kliniku ve městě Táizz a vyžádal si rovněž několik obětí.

"Vyšetřování Lékařů bez hranic došlo k závěru, že srpnový letecký útok na nemocnici, který provedla koalice vedená Saúdskou Arábií, byl nevyprovokovaný a neospravedlnitelný," uvedli Lékaři bez hranic v prohlášení zaslaném ČTK. "Nemocnice ve městě Abs byla v době útoku plně funkčním lékařským zařízením, byla náležitě označena a bojující strany rovněž znaly její GPS souřadnice," dodali.