Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová éra v medicíně? Dítě má tři biologické rodiče

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Mexico City - Vůbec poprvé se podařilo americkým lékařům v Mexiku unikátním způsobem přivést na svět dítě, které má celkem tři rodiče. Kromě genetického kódu matky a otce má dítě také DNA dárkyně. Lékaři tímto způsobem chtěli zjistit, zda se dítě narodí bez genetické vady, kterou by mu jinak předala matka.

Chlapeček Abrahim Hassna se narodil rodičům v Jordánsku, dnes už je mu pět měsíců. Díky unikátní metodě, při které dochází k mitochondriálnímu přenosu DNA, ho zachránili před genetickou poruchou, kterou si nese v DNA jeho matka. Píše o tom britská BBC.

Podle odborníků tento krok předznamenává novou éru v medicíně a mohl by pomoci i dalším rodinám, u kterých se genetické vady vyskytují. Poškozené mitochondrie matky se při zákroku nahradí zdravými od dárkyně.

Lékaři s trojí DNA dítěte experimentovali už v devadesátých letech, až nyní se jim ale podařilo vyvinout zcela průlomovou metodu. Mitochondrie jsou drobné struktury uvnitř buněk, které přeměňují potravu na energii, nesouvisí ale se vzhledem nebo chováním dítěte. Po dárkyni by dítě tak mohlo zdědit jen to, jestli bude živé, nebo spíš klidnější.

Témata:  děti Mexiko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy