Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Halab je pod útokem syrské armády, zničeny byly i dvě nemocnice

Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek – Syrský Halab a jeho okolí je dnes cílem „soustředěných útoků“ syrské armády. Nálety zasáhly také zdravotnická zařízení, nejméně dva pacienti zemřeli.

Halab je od minulého týdne, kdy ztroskotalo příměří dojednané USA a Ruskem, terčem intenzivního bombardování. Mezinárodní společenství má obavy o osud asi 250.000 lidí, kteří ve východní části města uvízli.

Cílem dnešních útoků jsou oblasti, které ovládají povstalci, oznámila agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný vojenský zdroj. Zdravotníci informovali, že jeden z náletů zasáhl nemocnici ve východním Halabu.

„Vojenské letouny letěly nad námi a začaly kolem čtvrté hodiny ráno vypouštět rakety přímo na nemocnici," řekl agentuře Reuters radiolog z nemocnice v Halabu. Dodal, že trosky padaly na pacienty na jednotce intenzivní péče.

Poškozeny byly nemocnice M1 a M10, které patřily mezi osm fungujících zdravotnických zařízení ve východním Halabu. Budovy zůstaly odříznuté od dodávek elektřiny i vody. Podle opozičních aktivistů byly útoky úmyslné, protože vládní vojáci vědí, kde se nemocnice nacházejí.

Pacienti byli převezeni do jinénemocnice. Jak uvedla agentura Reuters, nálet zasáhl i pekárnu právě ve chvíli, kdy se před ní řadili místní obyvatelé do fronty na chleba. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii monitoruje z Británie, tam zahynulo nejméně šest lidí.

Zasažena byla také severosyrská povstalecká vesnice Chán Túmán, která se nachází jižně od Halabu a ve které „byly zničeny obrněné vozy a další automobily, z nichž některé byly vybavené kulomety", uvedl syrský vojenský zdroj.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy