Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřejmě americký nálet v Afghánistánu zabil 18 lidí, včetně civilistů. USA už věc vyšetřují

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Při útoku pravděpodobně amerického bezpilotního letounu dnes v Afghánistánu zemřelo nejméně 18 lidí, včetně několika civilistů. Úder byl mířen proti bojovníkům teroristické organizace Islámský stát (IS).

O útoku informovala agentura Reuters s tím, že incident prošetřuje americká armáda. Nálet se uskutečnil v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem. Útok připravil o život 15 radikálů a tři civilisty, uvedl podle Reuters policejní šéf okresu Ačin, kde se nálet odehrál.

Podle policejního šéfa Muhammada Alího byli lidé v domě na návštěvě u někoho, kdo se právě vrátil z poutě do Mekky. Bezpilotní letoun zacílil na tento dům a většinu jich zabil. Mluvčí provinční policie Hazrat Husajn Mašrakivál potvrdil, že při náletu zahynulo několik vůdců Islámského státu. Odmítl však, že by mezi mrtvými byl někdo jiný než bojovníci.

Poslanec Asmatulláh Šinvárí ale agentuře AP řekl, že zahynulo minimálně 13 afghánských civilistů. Zraněno bylo podle něj 12 lidí, včetně místního kmenového vůdce, jehož shromáždění vítali po návratu z pouti do Mekky.

Civilní oběti při amerických leteckých útocích proti Talibanu a dalším islamistům v Afghánistánu jsou dlouhodobě zdrojem napětí mezi Washingtonem a afghánskou vládou; obě strany přitom bojují od roku 2001 proti povstalcům usilujícím o svržení kábulského režimu.

Američané se už věcí zabývají. „Jsou nám známa tvrzení o afghánských obětech a v současnosti prověřujeme veškeré materiály vztahující se k tomuto útoku. Všechna obvinění z úmrtí civilistů bereme velmi vážně," prohlásil americký brigádní generál Charles Cleveland.

Témata:  Afghanistán U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy