Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět údajných islamistů založilo v Evropě nebezpečnou teroristickou buňku. Úřady je zadržely

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Madrid – Evropské úřady dnes zadržely pět osob, které měly založit „aktivní a nebezpečnou" islamistickou buňku. Skupina využívala sociální média, zejména facebookovou stránku nazvanou Islám ve španělštině, kterou sledovalo přes 32.000 lidí a tento počet neustále rostl. 

Španělské, německé a belgické úřady dnes zadržely pět lidí, kteří propagovali myšlenky hnutí Islámský stát ve všech třech zemích a měli v úmyslu verbovat bojovníky do islamistických řad, uvedlo ve svém prohlášení španělské ministerstvo vnitra. Skupina podle něj představovala „vážnou, konkrétní a nepřetržitou hrozbu pro bezpečnost v Evropě".

Čtyři z podezřelých jsou Španělé, jeden pochází z Maroka. Dva byli zadrženi v Barceloně, jeden ve španělské severoafrické enklávě Melilla, jeden v Bruselu a jeden v německém Wuppertalu, uvedla agentura Reuters.

Facebookovou stránku spravovaly osoby zadržené v Belgii a v Německu. Na internetu stoupenci buňky opěvovali Islámský stát a jeho útoky a rozšiřovali poselství islamistů, kteří operují v Iráku a Sýrii. Hledali také rekruty, kteří by odjeli bojovat do Iráku či do Sýrie. Cílili zejména na mladé muslimy severoafrického původu.

Témata:  Španělsko Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy