Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA pošle to Iráku další vojáky. mají pomoci při dobývání Mosulu

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oznámil, že Washington vyšle do Iráku další americké vojáky. Ti budou pomáhat místním jednotkám v dobytí strategického města Mosul drženého ozbrojenci z organizace Islámský stát (IS).

Armáda se připravuje na získání kontroly nad druhým největším iráckým městem již řadu měsíců, ofenziva by mohla být zahájena ještě letos. Není ani zřejmé, kolik amerických vojáků Bagdád žádá. Pentagon ani Bílý dům zatím na tyto zprávy nereagovaly.

V Iráku v současné chvíli v rámci mezinárodní koalice působí nejméně 4400 amerických vojáků. Irácké armádě poskytují vzdušnou podporu, výcvik a působí rovněž jako poradci.

„Na základě žádosti irácké vlády se konala konzultace s americkým prezidentem Barackem Obamou ohledně zvýšení počtu instruktorů a poradců pod záštitou mezinárodní koalice v Iráku," uvedl Abádí ve svém prohlášení.

Abádí se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku minulý týden setkal s Obamou i viceprezidentem Joem Bidenem. Zda se na vyslání dalších amerických jednotek do Iráku dohodli právě tam, není jasné, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Irák U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.