Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v USA zastřelila neozbrojeného černocha. Podle videa na ně mířil neznámým předmětem

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Washington - Ve městě El Cajon v americkém státě Kalifornie zastřelili policisté neozbrojeného černocha. S odvoláním na tamní policii o tom dnes informovala agentura Reuters. 

Řada podobných případů vyvolala v poslední době ve Spojených státech kritiku, podle níž se policisté dopouštějí rasově motivovaného násilí.

Úmrtí černocha v El Cajonu, který leží asi 20 kilometrů od San Diega, navíc přichází necelé dva týdny poté, co policisté zabili černošské muže v Charlotte v Severní Karolíně a v Tulse ve státě Oklahoma. Incidenty vyvolaly protesty, kvůli nimž úřady v Charlotte vyhlásily výjimečný stav.

V El Cajonu byla policie v úterý přivolána k muži, který se zmateně pohyboval po silnici mezi jedoucími automobily. Policisté jej několikrát vyzvali, aby vytáhl ruku z kapsy, ale on odmítl uposlechnout. Policejní oddělení uvedl, že když ruku nakonec vyndal, držel v ní blíže neupřesněný předmět, kterým na policisty mířil.

V tu chvíli strážníci zahájili palbu. Čím na příslušníky policie černoch mířil, není jasné, žádná zbraň na místě nalezena nebyla nalezena.

Na sociálních sítích se objevila videonahrávka, která údajně zachycuje scénu krátce po střelbě. Je na ní žena, která o sobě říká, že je sestra zastřeleného muže a že policii přivolala ona sama. „Zabili jste mého bratra. Přivolala jsem vás na pomoc... a vy jste ho zabili," vzlyká na nahrávce nějaký ženský hlas.

Podle agentury reuters jedna ze svědkyň předala policistům na místě telefon s údajnou nahrávkou incidentu. Policie zveřejnila záběr z nahrávky, na němž je vidět dva policisty se zbraněmi zacílenými na muže, jenž na ně míří nějakým předmětem. Minimálně jeden z policistů na fotografii je běloch.

V úterý večer se na místě a před policejní stanicí v El Cajonu podle tamních médií shromáždily davy lidí, kteří požadovali o střelbě více informací.

Témata:  USA střelba v USA policie USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy