Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stalin už není čestný občan Trenčína, rozhodlo zastupitelstvo

Josif Vissarionovič Stalin, byl Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1922–1952. Jde o jednoho z nejkrutějších diktátorů v historii lidstva.
Josif Vissarionovič Stalin, byl Generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1922–1952. Jde o jednoho z nejkrutějších diktátorů v historii lidstva.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Bratislava/Trenčín - Dnes večer rozhodlo trenčínské zastupitelstvo o odebrání čestného občanství někdejšímu sovětskému vůdci Josifu Stalinovi někdejšímu sovětskému vůdci Josifu Stalinovi. Po druhé světové válce v roce 1947 mu ho udělil tehdejší trenčínský městský národní výbor.

O rozhodnutí dnes informovala mluvčí trenčínského magistrátu Erika Ságová. Návrh předložil zastupitelům primátor Trenčína, bývalý šéf komerční televize Joj a veřejnoprávní Slovenské televize Richard Rybníček.

Stalin s ohledem na skutečnosti o jeho osobnosti a činech, které vyšly najevo po udělení čestného občanství, není podle primátora zmiňované pocty hoden. Ocenění mu po válce jako projev vděku za zásluhy v osvobozovacím boji proti německému násilí udělilo tehdejší vedení města.

Stalin možná přijde také o čestné občanství slovenské metropole. Tamní zastupitelstvo mohlo projednat do konce letošního roku. Trenčín není prvním městem na Slovensku, které Stalinovi odebralo čestné občanství. Už v roce 2007 tak učinila samospráva v Košicích, které jsou druhým největším městem na pětimilionovém Slovensku.

V Rusku je Stalin u části populace považován za hrdinu, a to vzhledem k vítězství nad hitlerovským fašismem. Podle historiků byl Stalin také zodpovědný za smrt milionů lidí.

Témata:  Slovensko Josif Stalin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy