reklama

Rusko dnes oznámilo, že je připraveno jednat s USA o syrském konfliktu a že brzy vyšle do Ženevy skupinu expertů k rozhovorům o normalizaci situace v severosyrském Halabu i ve zbytku Sýrie.

Ruské agentury citovaly vysokého představitele ruské armády, podle kterého jsou ruská ministerstva obrany a zahraničí na pokyn prezidenta Ruské federace připravena k další spolupráci s americkými partnery.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby uvedl, že americká vláda zvažuje takovou reakci na eskalaci násilí, která „nespočívá v diplomacii". Zastavení bojů je podle Kirbyho důležité i pro Moskvu, neboť extremisté by mohli využít „vakua a zaútočit na ruské zájmy nebo i ruská města".

Opoziční Syrská národní rada (SNC), která působí v tureckém exilu, dnes v prohlášení uvedla, že politické řešení syrské války už podle ní není možné.

Povstalecké části Halabu od minulého týdne intenzivně bombardují vládní a ruská letadla. Mezinárodní společenství má obavy o osud asi 250.000 lidí, kteří ve východní části města uvázli. Minulý týden ztroskotalo příměří, které Spojené státy a Rusko dojednaly. Cílem náletů se dnes staly dvě nemocnice v Halabu.